Toerisme Merksplas vzw behoort tot het Land van Mark & Merkske. Dit is een toeristisch samenwerkingsverband dat werd opgezet in 2014 door de stad Hoogstraten en de gemeenten Merksplas en Baarle-Hertog.

Het Land van Mark & Merkske vloeit voort uit het eerdere samenwerkingsverband ‘Toerisme Grensland’.

Met gebundelde krachten zullen Merksplas, Hoogstraten en Baarle-Hertog de stroom van gezamenlijke toeristische projecten en evenementen blijven bevaren. Tegelijkertijd belooft het Land van Mark & Merkske een nieuwe wind te doen waaien doorheen het bestaande toeristische landschap. Merksplas, Hoogstraten en Baarle-Hertog zetten alle zeilen bij om samen de bezoekers van het Land van Mark & Merkske op gepaste en geheel eigentijdse wijze een onvergetelijke beleving te bezorgen.

 

Daarnaast werkt Toerisme Merksplas vzw nauw samen met gemeente Merksplas en met Toerisme Provincie Antwerpen.

 

Samenwerken

Fietsen in het Land van Mark & Merkske

 

 

Deze fietskaart biedt je alvast enkele mooie, uitgestippelde routes. Elke route bevat drie centrale thema’s: natuur, grens en hoeve- en streekproducten. Zowel in Hoogstraten, Merksplas als Baarle-Hertog komen deze thema’s uitgebreid aan bod.

 

De gemeenschappelijke deler van de drie fietsroutes bevindt zich halfweg tussen knooppunt 99 en 08. Hier ligt de Witte Kei. Dat dit een gemeenschappelijk punt is, mag je letterlijk nemen: hier komen de drie gemeentes immers samen. Na een recente ruilverkaveling zorgde de Vlaamse Landmaatschappij dat dit memorabele grenspunt bekroond werd met een modern monument.

 

De fietskaart kan je gratis afhalen in het toeristisch infokantoor van Merksplas.

 

Meer info:      Infokantoor Toerisme

De Schakel.

Fiets mee met de plezantste afsluiter van de zomer!!

 Zondag 26 augustus 2018

Jubileumeditie

 

 

 

De laatste zondag van augustus wordt traditiegetrouw De Schakel gereden. De Schakel voorstellen is zeer eenvoudig. Het is een "aaneenschakeling" van fietsroutes in de Antwerpse Kempen. In 32 gemeenten kan er op 47 plaatsen vertrokken worden. Hiervoor wordt er op meer dan 1000 km pijlen gehangen. De deelnemers kunnen zelf een tocht samenstellen of de hulp vragen van de routecoördinator die hen graag op weg helpt.

 

De Schakel is er voor iedereen. De geoefende en sportieve fietser kan verschillende routes uitstippelen van meer dan 100 km terwijl er voor de recreatieve fietser en gezinnen met jonge kinderen heel wat keuzes zijn vanaf 25 km. We zorgen er steeds voor dat er zoveel mogelijk langs verkeersvrije of verkeersluwe wegen gefietst wordt. Ongeveer elke 10 kilometer is een controlepost die we een "Kempenhut" noemen. In elke hut is er animatie voorzien waarbij we zeker de kinderen niet vergeten en waar men zijn beste beentje voorzet om de hongerigen te spijzen en de dorstigen te laven.

 

De deelnameprijs bedraagt 4 euro en voor kinderen tot 12 jaar 1 euro. Bij deelname krijgt elke deelnemer bij het vertrek een appel, een wafel, een fietswimpel, een routeplan. Men is bovendien verzekerd en bij pech is VAB al onderweg. Bij het inleveren van de deelnamestrook kan je een van onze fantastische prijzen winnen. In onze prijzenpot zitten er voor onze jubileumeditie voor meer dan 18.000 euro prijzen zoals: 2 splinternieuwe e-bikes geschonken door Batavus, 2 stadsfietsen en 8 weekverblijven in Zuid-Frankrijk en in de Oostkantons bij Vlaamse B&B's  ter waarde van gemiddeld 600 euro en heel wat overnachtingen in B&B's in de regio.

De moeite, niet. Maar daar houdt het zeker niet op. Op onze website kan je alle te winnen prijzen vinden. Wat moet je doen om zo'n prijs te winnen? Gewoon meedoen en genieten!!! In Merksplas kan je starten in het lokaal van de koninklijke Sint Sebastiaangilde, Hofeinde 9 maar ook in 46 andere plaatsen.

Tot dan.

Meer info kan je vinden op onze website www.schakel.be of  in onze brochure die te verkrijgen is in het info-/toerismekantoor.

 

Het toeristisch samenwerkingsverband ‘Land van Mark & Merkske’ draait op volle toeren. Deze zomer pakken Hoogstraten, Baarle-Hertog en Merksplas voor de 4de keer uit met hun Grote Wandel2daagse. In samenwerking met Wandelclub De Noorderkempen organiseert men op zaterdag 1 en zondag 2 september een gezellig en sportief wandelweekend. Uiteraard hoeft u geen twee dagen deel te nemen, maar kiest u de dag en route die u het best past. Tijdens deze twee dagen zijn er tien verschillende wandellussen uitgestippeld. De wandelingen zijn volledig afgepijld en de wandelafstanden zijn zo verdeeld dat iedereen kan deelnemen: voor de sportieve wandelaars zijn er de lussen van 42, 30 of 20 kilometer, voor de recreatieve wandelaar zijn er wandelingen voorzien van 12 of 6 kilometer. De korte wandelingen (6 km) zijn eveneens toegankelijk voor kinder- en rolwagens. Op zaterdag brengen de wandellussen u naar Zondereigen, Baarle-Hertog-Nassau en Merksplas. Op zondag wandelt u in Hoogstraten, Wortel en Merksplas-Kolonie, Castelré en Merksplas. Onderweg zijn er uiteraard verschillende rustplaatsen voorzien. Starten doet u in het lokaal van de Sint-Sebastiaangilde (Hofeinde 9, Merksplas) tussen 7-15 uur. Een deelname kost 1,50 euro per dag (leden wandelfederatie € 1,10) en aan de start wordt u verwend met iets lekkers. Meer info en enkele mooie sfeerbeelden zijn terug te vinden op www.wandel2daagse.jimdo.com.

Gpx bestanden van de routes kunt u opvragen bij Toerisme Hoogstraten